Prof. dr hab. inż. Anna Janeczko
Hormony steroidowe ssaków i brasinosteroidy - występowanie, aktywność, receptory w roślinach
Publikacje
-
- Stachurska J.
- Janeczko A.
- Physiological and biochemical background of deacclimation in plants, with special attention being paid to crops: A minireview.
- 2024.
- Agronomy, 14: 419.
-
- Ryś M.
- Saja-Garbarz D.
- Fodor J.
- Oliwa J.
- Gullner G.
- Juhász C.
- Kornaś A.
- Skoczowski A.
- Gruszka D.
- Janeczko A.
- Barna B.
- Heat pre-treatment modified host and non-host interactions of powdery mildew with barley brassinosteroid mutants and wild types.
- 2024.
- Life, 14: 160.
-
- Słomczyńska K.
- Mirek P.
- Panowski A.
- Saja-Garbarz D.
- Janeczko A.
- Skoczowski A.
- Assessing the feasibility of recovering heat from Mung Bean sprout production for food consumption.
- 2024.
- Thermochimica Acta, 731: 179654.
-
- Janeczko A.
- Konsekwencje rozhartowania rzepaku.
- 2023.
- Nowoczesna uprawa. Miesięcznik produkcji roślinnej 6: 30-31.
-
- Zboińska M.
- Janeczko A.
- Kabała K.
- Involvement of NO in V-ATPase regulation in cucumber roots under control and cadmium stress conditions.
- 2023.
- Plants-Basel, 12: 2884.
-
- Stachurska J.
- Sadura I.
- Ryś M.
- Dziurka M.
- Janeczko A.
- Insight into hormonal homeostasis and the accumulation of selected heat shock proteins in cold acclimated and deacclimated winter oilseed rape (Brassica napus L.).
- 2023.
- Agriculture, 13: 641.
-
- Rudolphi-Szydło E.
- Dyba B.
- Janeczko A.
- Latowski D.
- Sadura I.
- Filek M.
- Brassinosteroid‑lipid membrane interaction under low and high temperature stress in model systems.
- 2022.
- BMC Plant Biology, 22: 246.
Projekty
-
2019/35/B/NZ9/02868,
Fizjologiczne podłoże zburzeń mrozoodporności rzepaku ozimego w wyniku procesów deaklimacyjnych - rola brasinosteroidów -
POIR.02.03.02-12-0039/19-00,
Wykonanie prac badawczo-rozwojowych związanych z opracowaniem nowych zestawów dietetycznych bazujących na niezbędnych, nienasyconych kwasach tłuszczowych oraz dodatków, bazujących na kwasach tłuszczowych z grupy NNKT, do wybranych produktów spożywczych celem polepszenia ich wartości odżywczej i sensorycznej